Πνευμονογαστρικό νεύρο ή vagus nerve

Η λέξη vagus προέρχεται από τη λατινική λέξη για την περιπλάνηση. Το vagus nerve ονομάζεται έτσι επειδή είναι το μακρύτερο και πιο περίπλοκο από τα 12 νεύρα του σώματος. Εκτείνεται από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και συνδέει με νευρώνες τα κυριότερα όργανα του σώματος την καρδιά, τους πνεύμονες, το έντερο. Το νεύρο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός ακούσια, όπως την πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή. Εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο, θα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση «πάλης ή φυγής», η οποία με την σειρά της θα προκαλέσει φλεγμονές, ορμονικές ανισορροπίες και συνολικά θα κάνει τον οργανισμό ευπαθή σε ασθένειες.

Πώς ενεργοποιούμε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Όσο πιο ενεργοποιημένο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος στη ζωή μας και να ζούμε με περισσότερη ηρεμία και ευεξία.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά βίντεο με κάποιους από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε την λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου:⁠

  • Bαθιές συνειδητές διαφραγματικές αναπνοές βίντεο εδώ 

  • Self-massage βίντεο εδώ

  • Tapping βίντεο εδώ

  • Παραγωγή βουητού ή τραγούδι βίντεο εδώ 

  • Και φυσικά οποιαδήποτε μορφή φυσική άσκησης (ιδιαίτερα ωφέλιμη στην φύση)

  • Διαλογισμός⁠ κα.

Ένα υγιές πνευμονογαστρικό νεύρο μας μας κρατά σε επαφή με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας και μας βοηθά να ζούμε με μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας για την ζωή μας, αλλά ακόμη προάγει την ενσυναίσθηση, την σύνδεση μας με τους άλλους.

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο δεν επέχει θέση θεραπευτικής παρέμβασης, παρά μόνο ενημέρωσης. Η παραδοχή πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό πρόβλημα που εκδηλώνεται και σε μια ψυχική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι το σημείο έναρξης για την αναζήτηση επίλυσης στο πρόβλημα.

Νιόβη Βέλλιου
Ψυχολόγος MSc, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια