#KIDOT Expert Talk: Κρίσεις πανικού
Κρίσεις Πανικού • Ψυχοθεραπεία • Κορωνοϊός
19 Φεβρουαρίου, 2021

- 7 στους 10 ανθρώπους έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού που πιθανώς να μην επαναλήφθηκε.
- Το 4% του πληθυσμού πάσχει από διαταραχή πανικού, δηλαδή επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού
- Μία από τις πιο συχνές αναζητήσεις στο google το 2020 ήταν η αναζήτηση “έχω συμπτώματα COVID ή παθαίνω κρίση πανικού?”
- Σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2020 κατά την διάρκεια της πανδημίας εμφανίστηκε αγχώδης συμπτωματολογία στο 46% του πληθυσμού.
- Η κρίση πανικού βιώνεται ως ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους, το οποίο συχνά φαίνεται να μην πυροδοτείται από κάποιο προφανές αίτιο. Διαρκεί κατά μέσο όρο 10 λεπτά. Το άτομο έχει ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, τρέμουλο, εφίδρωση, βουητό στα αυτιά, αίσθημα πνιγμού κ.α. Όλα αυτά συνοδεύονται από πολύ έντονες έντονες σκέψεις ότι κάτι κακό συμβαίνει: παθαίνω καρδιακή προσβολή, χάνω τον έλεγχο, τρελαίνομαι.
- Η ανίχνευση συνήθως γίνεται σε καρδιολόγο, παθολόγο ή και στα επείγοντα νοσοκομείου καθώς τα συμπτώματα προσομοιάζουν με καρδιακή προσβολή, χωρίς να είναι. Πρέπει πάντα να αποκλείονται οργανικές αιτίες (υπερθυρεοειδισμός, καρδιαγγειακά κ.α.)
- Για να τεθεί διάγνωση διαταραχής πανικού πρέπει να έχουμε κρίση πανικού με 4 από τα παραπάνω συμπτώματα και να ακολουθεί ένας μήνας ανησυχίας και φόβου για επόμενη κρίση.
- Η κρίση πανικού δεν έχει επιπλοκές στην σωματική μας υγεία και δεν είναι απειλητική για την ζωή, ΟΜΩΣ τρομοκρατεί το άτομο και το επηρεάζει ψυχικά και κοινωνικά.
- Πολλοί άνθρωποι εκτός από διαταραχή πανικού εμφανίζουν αγοραφοβία, δηλαδή φόβο έκθεσης σε μέρη όπου η διαφυγή φαίνεται δύσκολη. Αν έπαθα κρίση πανικού στο λεωφορείο, είναι πιθανό να αναπτύξω κι έναν δευτερογενή φόβο να κινούμαι με το λεωφορείο.
- Τα άτομα μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ασχολίες, να αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις, να αναπτύξουν εξάρτηση από πρόσωπα που το φροντίζουν κατά την κρίση.
- Δυστυχώς τα άτομα με κρίση πανικού πολλές φορές φτάνουν να αναζητούν βοήθεια όταν πια έχουν αναπτύξει διαταραχή πανικού, δηλαδή επανειλημμένες κρίσεις πανικού, όταν ο έμφυτος συναγερμός που προειδοποιεί και προστατεύει από κινδύνους (fight or flight) έχει “διαταραχθεί”.
- Αν και από την βιβλιογραφία γνωρίζουμε πως στις γυναίκες οι κρίσεις πανικού απαντώνται με μεγαλύτερη συχνότητα, οι γυναίκες αναζητούν συχνότερα βοήθεια, γεγονός που επηρεάζει στατιστικώς τα δεδομένα.
- Οι έφηβοι (άνω των 14) και οι νεαροί ενήλικες είναι ευάλωτοι σε κρίσεις πανικού.
- Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται όταν η καθημερινότητά μας βιώνεται ως πιεστική αλλά πάντα υποβόσκουν και ζητήματα του παρελθόντος.
- Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης, τεχνικές αναπνοών αλλά βοηθώντας μας να κατανοήσουμε αυτό που μας συμβαίνει και εντάσσοντάς το στο πλαίσιο ζωής μας. Πιθανόν να έχουμε φορτωθεί υπερβολικές ευθύνες, να είμαστε απαιτητικοί με τον εαυτό μας, να επίκειται μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μας (φάση μετάβασης), να έχουμε αμφιθυμία και αντικρουόμενα συναισθήματα απέναντι σε ένα πρόσωπο στην ζωή μας, κάποια σχέση ή κάποια απόφαση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
- Η παρακολούθηση από ψυχίατρο και λήψη φαρμακευτικής αγωγής δεν είναι απαραίτητη για την θεραπεία της διαταραχής κρίσεων πανικού.